Френската икономика ще се раздвижи през следващата година с оглед на

...
Френската икономика ще се раздвижи през следващата година с оглед на
Коментари Харесай

Френската централна банка понижи икономическите си прогнози

Френската стопанска система ще се раздвижи през идната година предвид на предстоящото унищожаване на рестрикциите, свързани с коронавирусната пандемия, само че възобновяване няма да бъде толкоз бързо, колкото се очакваше преди. Това заяви централната банка на Франция при показване на своите последни тримесечни макроикономически прогнози.

След стесняване на Брутният вътрешен продукт с към 9% тази година, втората по величина стопанска система в еврозоната се чака да регистрира напредък от към 5% през 2021 и през 2022 година, преди експанзията да се забави до малко над 20 на 100 2023 година, предвижда Френската централна банка, представена от Ройтерс. Икономическото възобновяване беше отсрочено, откакто в края на октомври във Франция трябваше да бъде натрапен нов локдаун предвид на втората вълна на коронавирусна пандемия, която последователно стартира да се овладява. Преди втората вълна централната банка на Франция предвижда през септември стесняване на Брутният вътрешен продукт от 8,7% през тази година, последван от стопански растеж от 7,4% през 201г. и от 3% през 2022 година

" Прогнозата на френската централна банка за отскок от 5% през 2020 и през 2021 година се основава на догатката, че цялостният резултат от Covid-ваксините ще се почувства едвам в края на идната година ", съобщи шефът на централната банка Франсоа Вилерой де Гало пред радио France Inter.

Френската стопанска система ще се върне към икономическите равнища от преди рецесията доникъде на 2022 година, уточни още централната банка, до момента в който преди време тя очакваше това да стане при започване на 2022 г. Въпреки планувания стопански отскок, равнището на безработица се чака да продължи да нараства до 11% през първата половина на 2021 година, преди да спадне до 9% в края на 2023 година, уточни Френската централна банка.

Въз основа на констатациите от ежемесечното си изследване на бизнес климата, централната банка съобщи, че стопанската система работи с 8% по-слабо от естествените равнища през декември, което значи, че икономическата продукция ще се свие с 4% през четвъртото тримесечие по отношение на предходните три месеца. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР